Samstag, 28. Juni 2014

رسانه های هلند از تصویر ها و نوشته های سانسور شده زنان ایرانی میگویند که آزادی میخواهند

Iraanse vrouwen plaatsen 'geheim moment van vrijheid' op Facebook
VOLKSKRANT.nl
Als een vrouw in Iran zonder hoofddoek de straat opgaat, kan ze daar zeventig zweepslagen en zestig dagen gevangenisstraf voor krijgen. Tientallen vrouwen nemen dat risico door snel een foto van zichzelf te maken terwijl ze even ongesluierd zijn en die op de Facebookpagina 'Mijn geheime moment van vrijheid' te zetten.
Er zijn foto's van vrouwen in het park, op pleinen, in de heuvels of in de auto. Anderen dansen met wapperende haren op het strand of voor de ruïnes van Persepolis.

Vrouwen vanuit heel Iran sturen foto's op van hun 'heimelijke moment' en in veel commentaren wordt opgemerkt dat het niet hun eigen keuze is om de hoofddoek te moeten dragen.

Een jonge vrouw merkt op dat het eng was om de foto bij het Golestan Paleis te nemen omdat er zoveel bewakers in de buurt waren - en hoe jammer ze het vindt dat ze er niet meer durfde te maken.

Een andere vrouw vertelt dat ze niet alleen bang was betrapt te worden, maar zich ook zorgen maakte over de reactie van sommige van haar vrienden. 'Maar het is geen zonde', zegt ze. 'De sneeuw in mijn haar is geen zonde.'

'Een van de mooiste momenten die ik ooit heb gevoeld in Iran', vindt weer een ander. 'Ik hoop dat onze vrouwen op een dag zelf kunnen kiezen of ze een hoofddoek willen dragen of niet.'